Стоматология и билколечение

Всички ние се нуждаем от здрави зъби и венци. Най-доброто зъболечение се постига чрез превенцията – зъбите ни да си останат здрави и да не развиват кариеси. Вие може да полагате сериозни грижи за вашите зъби – миете ги редовно, ядете здравословна храна и плодове и въпреки това понякога се оказва, че това не е достатъчно. Може би за да имаме голяма и светеща усмивка е добре да се обърнем към някои неконвенцинални методи на зъболечение. В такива моменти на помощ идват билките. Билките са източник на здраве за целия организъм и зъбите не са изключение от това правило. Представяме на вашето внимание десет вида билки, които могат да забавят процесите на развитие на кариеси в зъбния емайл и дори да подобрят състоянието на вашите зъби.

Канела

карамфил при зъбобол

Мнозина се сещат за канелата само по празниците и с яденето на ароматни десерти. В действителност, канелата се е ползвала в миналото, за да облекчава зъбобол. През 1834г. канелата е вписана в медицинския инвентар на Мариланд Хоумлууд, основана от бащите на американската държава. Можете да си купите канела на прах или да си купите маслена есенция. Съществуват две популярни рецепти за поддържане здравето на венците с канела. Първият е смесване на мед и канела и намазване на зъбите. Втория е жабурене с канелена вода (билката се оставя да престои няколко часа в топла вода).

Карамфил

карамфил при лечение на зъбобол

Карамфилът се използва като универсален лек от индийските домакинства, за да се лекуват множество често срещани заболявания, включително главоболие и дори асма. Карамфилът съдържа естествен антисептик, наречен евгенол. Също така, карамфилът помага срещу гъбични инфекции и облекчава болката не по-зле от канелата.

Можете да откриете карамфил в почти всички дрогерии повечето пазари и тържища в цялата страна.

Кориандър

кориандър кориандър за облекчение на болни зъби

Историческото влияние на кориандъра датира от древен Китай, където е бил по-известен с името китайски магданоз. Антибактериалните му свойства го правят перфектната съставка срещу различни възпаления и инфекции в устната кухина. Ако имате раничка в устата, можете да си направите отвара от кориандър, с която да си правите гаргара между 3 и 4 пъти дневно.

Смирна

Мировото етерично масло, което се извлича от смолата на храстите смирна- множество малки, бодливи дървесни видове от рода Commiphora, се препоръчва при зъбобол. Експерти по темата твърдят, че тинктура от растението, поставена върху болния зъб, облекчава болката за по-малко от минута. Освен това, етеричното масло от смолата на растението лекува и стяга венците, лекува кървенето на венците и се бори с бактерии, които в противен случай биха причинили заболяване на венците и разпадане на зъбите.

Лекарството е имало широко разпространение още преди новата ера. Древните гърци са го ползвали за спиране на кръвотечения на войниците след военни действия. Съставката е имала широко приложение в козметиката и винопроизводството. Не трябва да се приема дълго време и в големи количества може да бъде отровна.

Ехинацея

зъболечение с ехинацея

Ехинацеята не е само лек срещу настинка и грип. Освен че засилва имунната система, ехинацеята помага и при възпаления на устната кухина.

Канадски жълт корен (хидрастис)

лайката помага при зъбобол

Жълтият корен расте сред природата в по-голямата част на Северна Америка и се е използвала още в древността от местното население за лечение на стомашни и чернодробни проблеми. Активното вещество берерин има антибактериален и антисептичен ефект. Гаргара с чай от жълт корен е универсален лек при орални рани, възпалено гърло или кашлица.

Прополис

Спиртен извлек от прополис е чудесен лек при настинка и грип и значително засилва съпротивителните сили на организма. Освен, че подпомага имунната система, жабурене с прополис помага при зъбобол и много видове инфекции в устата.

Мащерка

зъболечение с мащерка

В мащерката се съдържа антибактериалното вещество тимол, за което се знае, че помага при проблеми с венците и гниене на зъбите. Тимолът е една от най-разпространените съставки в разтворите за уста, които се продават по магазините. Световноизвестни марки като Листерин използват тимола като една от основните си съставки, което красноречиво говори за силноизразените антибактериални свойства на мащерката.

Лайка

Лайката е добър помощник при зъбобол. Сварявате чаша чай и си правите гаргара няколко пъти в продължение на 30-40 минути и сами ще се убедите в благоприятното и успокояващо действие на тази билка. Повече информация по темата може да прочетете в статията: „Лайката е добър помощник при зъбобол“.

Зелен чай

Зеленият чай се препоръчва за ежедневна употреба, тъй като дава енергия и е изключително богат на антиоксиданти. Предимствата му, що се касае зъболечение, често са пренебрегвани. Факт е обаче, че част от съставките в зеления чай заздравяват зъбите и дори ги избелват (точно обратно на логиката, нали?). Освен това, зеления чай освежава дъха и разрушава плаката в устата.

Отказ от отговорност: Информацията в тази статия не трябва да бъде използвана за самодиагностика и самолечение. Необходимо е първо да се консултирате с лекар, преди да прибегнете до употребата на някоя от гореспоменатите билки.


Използвана литература:

Мира Симеонова (2012). Лайката е добър помощник при зъбобол

Марк Марчбанкс (2015) 15 билки и подправки, които помагат за денталното здраве

Андреа Сабеан 2014) 10 билки за здрави зъби. Направете вашата собствена вода за уста!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *